Kerst en aankleding woning

Kerst is bij heel veel mensen het meest huiselijke feest van het jaar. Een sfeervolle woning is daarom erg belangrijk. Erg veel mensen steken daar dan ook veel energie in. Een opgetuigde kerstboom, slingers, zelfgemaakte versiering, kaarsen, lampjes, kerstballen in een prachtige glazen vaas. Ieder heeft zo zijn of haar eigen manier om het huis gezellig en sfeervol aan te kleden. Ben je van plan om zelf de kerstversiering te maken of staat de kerstboom opgetuigd op de zolder en hoef je deze alleen maar naar beneden te halen te zijner tijd? Dat laatste is erg gemakkelijk en kost je geen extra tijd. Kies je voor de eerste optie om zelf (bijna) alle versiering te maken dan kun je daar het beste op tijd mee beginnen. Wellicht zijn je kinderen creatief en helpen ze graag mee op hun vrije dagen. Dan kan dit een leuke activiteit zijn zeker als je er voldoende tijd voor kunt nemen. Geen kerststress dit jaar bij jou in huis!

Ideeën aankleding huis kerst

Ben jij dit jaar aan de beurt om kerst bij jou thuis te vieren en komen familie en/of vrienden dit jaar bij jou lunchen, dineren, op de koffie/thee? Verras iedereen met een warm en sfeervol huis. Dat is namelijk erg belangrijk om het kerstfeest te laten slagen: gezelligheid in huis. Je houdt uiteraard rekening met de gasten, de leeftijden. Komen er veel kinderen plaats dan geen spullen die erg aantrekkelijk zijn en snel stuk kunnen gaan als kinderen deze (per ongeluk) aanraken. Het is niet gezellig als de ouders of jij telkens op je hoede moeten zijn. In plaats daarvan zet je juist spulletjes klaar waar de jongste kinderen mee kunnen spelen. Zet bijvoorbeeld een aparte tafel klaar waaraan kinderen kunnen spelen en knutselen. Op die manier laat je merken dat de kinderen erg welkom zijn. Je kunt niet verwachten dat kinderen uren stil blijven zitten….

Weet je nog van vroeger, toen jij dat misschien wel moest…..niet leuk hoor. Kerst kan dan een erg vervelend gevoel oproepen als je later wat ouder bent. Neem een leuk tafelkleed dat je uit kunt wassen, zodat ook knoeien geen probleem is, want ook oudere mensen kunnen knoeien. Kaarsen op tafel zijn erg sfeervol, laat deze alleen branden als er volwassenen bij zitten. Heb je zelf kinderen laat ze dan trots hun eigen kerstcreaties tentoonstellen. Maak kerststukjes met wat groen uit de tuin als dat mogelijk is, je kunt het “vers” plukken en hoeft niet in de rij bij de bloemist. Ook mooie servetten mogen niet ontbreken. Er zijn in de kersttijd prachtige dessins te koop, zowel katoenen servetten als ook papieren. Koop er voldoende, want je kunt ze overal voor gebruiken. Leg een fraaie servet bijvoorbeeld onderin de koektrommel, in de bonbonschaal, of op de etagère, Dat ziet er meteen feestelijk uit. En houd je servetten over, geen probleem ook in 2018 wordt het weer kerst.

Kerst aankleding

Kerst binnen en buiten

Zat er vorig jaar in je kerstpakket wellicht een leuke accessoire die je ook dit jaar weer kunt gebruiken? Een kerstkrans die je aan je deur kunt hangen, een mooie kaars, een windlicht, servetten, dinerkaarsen, een sneeuwman, een Kerstman of rendier voor buiten, leuk om dat ook dit jaar te gebruiken. Is oma het hele jaar bezig geweest om kerstsokken, Kerstmannen  te haken of te breien, haal ook deze tevoorschijn, zodat ze met kerst kunnen schitteren in jouw woning. En weet je nog die kerstverlichting voor buiten, die je na de vorige kerst voor een leuk prijsje op de kop hebt getikt.

Zo komt er elk jaar weer wat bij, dat je kunt bewaren voor een volgende kerst. Houten engeltjes, kerstboompjes, hartjes en die wit geverfde takken, waaraan je leuke kleine spulletjes kunt hangen, dennenappels. Wat zat er vorig jaar in jouw kerstpakket? Zaten er gebruiksvoorwerpen bij, denk aan een speciale kerst kop en schotel, een lantaarn voor buiten, een vogelhuisje, een mini kerststal. Kerstspullen voor binnen en buiten die elk jaar weer van de zolder gehaald zullen worden om enkele weken je woning in kerstsfeer te brengen. Ook de ramen kunnen prachtig versierd worden met kunstsneeuw en stickers voor een prachtig landschap. Kom je in de maanden voor kerst een leuke aanbieding tegen, maak er gebruik van, zodat december niet de duurste maand wordt dit jaar.

Natuurlijk hoort het kerstpakket er ook echt bij, ieder jaar weer. Ook dit draagt bij aan de sfeer in en om het huis!