Kerst en de kerstmarkt

Tegen het einde van het jaar, als de feestdagen dichterbij komen, worden er op veel plaatsen in Nederland en in het buitenland kerstmarkten georganiseerd. Dat kunnen grote, maar ook gezellige kleine kerstmarkten zijn. Veel Nederlanders reizen naar Duitsland om een kerstmarkt te bezoeken, voor hun inkopen maar zeker ook voor de gezellige sfeer, de ideeën en om inspiratie op te doen. Op de kerstmarkten zie je vaak de trend voor de komende kerst. Je ontkomt er bijna niet aan om spullen te kopen, zo aantrekkelijk en verleidelijk! Gun jezelf met je vriend of vriendin een heerlijk uitstapje naar een kerstmarkt en je komt vol ideeën en met volle tassen terug. Je bent helemaal klaar om jouw huis om te toveren tot een kleine kerstmarkt binnenshuis met allemaal leuke accessoires.

Kerstmarkt, eten, drinken en kerstspullen

Wanneer je een kerstmarkt bezoekt hoef je van te voren niet te eten en te drinken, bij wijze van spreken. Er staan veel kraampjes op de markt met lekkere hapjes en warme drank. Wat te denken van erwtensoep, chocomelk, wafels met slagroom, broodjes worst. Er gaan zelfs bussen vol mensen naar de kerstmarkt. Zij maken er een leuk uitstapje van en nemen tassen vol met kerstmarkt spulletjes mee naar huis.

De kerstmarkten worden heel druk bezocht. Deze markten zorgen ervoor dat geen enkel huis met kerst hetzelfde versierd zal zijn. Je ziet er veel leuke kerst hebbedingetjes om je woning mee te versieren. Misschien koop je ook je cadeautjes voor kerst op de kerstmarkt. Je krijgt er inspiratie en je krijgt meteen zin om je huis op te vrolijken met de gezellige accessoires. Trakteer je ouders op een dagje naar de kerstmarkt in Duitsland bijvoorbeeld en maak er een reuze fijne dag van.

Eigen kraampje op de kerstmarkt

Er zijn dorpen en steden die kerstmarkten organiseren waarop mensen hun spullen tweedehands kunnen verkopen. Er zijn tevens speciale kerstmarkten waarop kinderen hun zelfgemaakte spullen en bereide etenswaren mogen verkopen. Vaak wordt er een goed doel uitgekozen waarvoor de opbrengst, na aftrek van de kosten, bedoeld is. Basisscholen stimuleren dit vaak door ook op school creatieve middagen te organiseren waarop veel spullen voor de verkoop worden gemaakt. Scholen houden soms ook zelf een kerstmarkt.

Ouders van de kinderen mogen de spullen die hun kinderen hebben gemaakt dan kopen en wederom is er een goed doel dat daar de vruchten van plukt. Scholen werken hier enkele weken aan tijdens de lessen handvaardigheid. Eetbare producten worden vaak ter plekke, op de markt zelf, bereid, denk aan pannenkoeken bakken, erwtensoep (waarvan thuis een grote ketel is gemaakt) wordt warm gemaakt en je kunt aan spelletjes meedoen, waarvoor betaald moet worden. De totale opbrengst (minus de kosten) is voor het goede doel en soms ook voor de school zelf, als zij iets moet aanschaffen waar nu even voor geld voor beschikbaar is.

Kerst

Kerstmarkt in de grote steden

Wil je de meest indrukwekkende kerstmarkten bezoeken met proeverijen, prachtig aangeklede markten geheel in winterse sfeer dan kun je er een hotelovernachting in de buurt aan koppelen, omdat je zoveel hebt gelopen die dag dat je doodmoe bent aan het einde van de dag. Maar ook omdat je de volgende dag nog eens over de kerstmarkt wil lopen. Er worden zelfs bussen ingezet om mensen naar de kerstmarkten te vervoeren. Heerlijk, geen gedoe met parkeren, maar echt een dagje uit of zelfs een weekend. Ga met de trein naar Keulen, of shoppen in Londen, in Oberhausen, maar ook de kerstmarkten in België, in Parijs en in eigen land zijn meer dan de moeite waard, sfeervolle lichtjes, heerlijke geuren van lekkernijen, prachtige kleuren, soms ook haardvuur om je op te warmen, kortom: alleen maar genieten van een heerlijke feestelijke kerstsfeer.

Hoewel  ieder zijn of haar voorkeur heeft van de beste en de mooiste kerstmarkten kun je online de top 20 bekijken van de mooiste kerstmarkten van 2016. Dit geeft je misschien inspiratie voor de komende kerst. Zoek je een overnachting, omdat je er enkele dagen wil blijven?  Online kun je een hotel boeken dat zich dichtbij de kerstmarkt bevindt. Een heerlijk verwenmoment voor jezelf zo voor de drukke feestdagen. Moe maar voldaan kun je thuis verder werken aan de voorbereidingen voor kerst in je eigen huis met de ideeën en inspiratie van de kerstmarkt(en).