Kerst en het kerstmenu

Ga jij kerst 2017 koken voor familie en/of vrienden? Meestal wordt hierover op tijd gesproken, zodat de voorbereidingen niet tot de laatste week hoeven te wachten. Soms weet je het zelfs al een jaar van tevoren. Je neemt afscheid en zegt: “Volgende keer bij mij”, of “bedankt en de volgende kerst ben ik aan de beurt om kerst te organiseren”. Vier je nooit samen met je familie kerst, neem het initiatief en nodig je familie op tijd uit om bij jou kerst te vieren. Op tijd is belangrijk, omdat zij anders al andere afspraken hebben gemaakt. Dit kun je ook met vrienden doen. Wacht niet af, maar neem de organisatie in handen. Dit kun je alleen doen, of je maakt gebruik van hulp die je wordt aangeboden. Je kunt ook elke gast een opdracht laten uitvoeren of een deel van het menu laten maken.

Er zijn mogelijkheden genoeg om een keer wat anders te regelen dan je normaal doet. Zelfs als je krap bij kas zit, kun jij een mooi kerstfeest organiseren. Laat geld niet het probleem zijn om het gezellig en sfeervol te maken. Heb je geen baan, veel financiële tegenslag, kom er gerust mee naar buiten. Niets om je voor te schamen. Laat weten dat je graag kerst wil organiseren, maar dat de kosten voor een diner te hoog zijn. Mensen zullen dat begrijpen en met suggesties komen: samen alles betalen of ieder een deel van het menu maken. Zo eenvoudig is dat op te lossen!

Kerstmenu maken

Het hele jaar door kom je online, op tv, in tijdschriften en in winkels recepten tegen. Verzamel ze nu al. Dan hoef je daar te zijner tijd niet meer naar te zoeken, dat is tijdsbesparend. Je hoort het steeds vaker dat het “gewone” kerstdiner wordt vervangen door een uitgebreide lunch, maar ook dat de Nederlandse gerechten worden vervangen door populaire buitenlandse gerechten. Denk er alvast gerust eens over na, wat het voor jou en je gezin, familie en/of vrienden gaat worden met kerst 2017. Je houdt uiteraard rekening met je gezin, de leeftijden van de kinderen en de andere gasten. Een kerstfeest is namelijk pas geslaagd als iedereen heeft genoten.

Wanneer je kiest voor een uitgebreide lunch dan kun je daarna nog wat gezelligs met zijn allen gaan doen, vooral met jonge kinderen kan dat een uitkomst zijn. In de middag lunchen en voor de rest veel vrije tijd over om tijd met elkaar door te brengen. Ook de kok kan de keuken dan verlaten en genieten van vrije uurtjes. Maak het jezelf niet te moeilijk tijdens de feestdagen, zorg dat iedereen het leuk heeft en vergeet ook jezelf niet. De gasten en je gezin zullen het prettiger vinden eenvoudig en lekker te eten met jou dan dat jij in de keuken staat te zwoegen met moeilijke gerechten.

Menukaarten maken

Als jij weet wie de gasten zijn dan kun je al een beetje gaan bekijken wat je gaat koken, bakken of braden. Zijn er veel kinderen in het gezelschap, zijn er mensen die een dieet volgen, mensen die vegetarisch zijn, mensen met een allergie? Allemaal zaken die belangrijk zijn om te weten. Heb je al vaker een kerstdiner georganiseerd, dan weet je dat je bijna altijd teveel maakt. Dus dit jaar wat minder! Je eet namelijk vaak een voorgerecht en een nagerecht extra, je drinkt er wat bij en daarom hebben kleinere porties de voorkeur, zodat het nagerecht nog net zo lekker is als het voorgerecht. En zeg nou zelf kerst betekent niet alleen maar veel eten en drinken!

Het staat erg gezellig als je op de gedekte tafel menukaartjes plaatst. Heb je kinderen? Zij zullen het leuk vinden, zelfs erg trots zijn, als zij dit kaartje mogen ontwerpen. Gebruik mooie kleuren papier, dat staat erg fleurig op een mooi gedekte kersttafel. Schrijf de menukaartjes met een zilveren of gouden pen en het wordt een feestelijk geheel. Een velletje kerststickers voor de jongste gasten erbij, die ze aan tafel kunnen gebruiken op het menukaartje. Zo hoeven zij niet stil te zitten, maar kunnen ze zelf hun menukaartje beplakken en versieren. Laat het aan tafel een feest zijn voor jong en oud en zorg dat de jongste kinderen zich niet vervelen, waardoor de feestvreugde voor iedereen zal gelden. Het is kerst, vrede aan tafel! Las pauzes in tussen de diverse gangen door, sommige kinderen kunnen echt niet zo lang aan tafel blijven zitten zonder anderen tot last te zijn.