Kerst op het werk

Kerst op het werk kan op veel manieren worden gevierd. Het ene bedrijf maakt er veel werk van het andere wat minder. Vaak zit het verschil in het personeelsbestand. Hoeveel mensen werken in het bedrijf? Werkt men in ploegen of zit men dagelijks bij elkaar op kantoor, hoe hecht zijn de banden? Een werkgever weet dat laatste niet altijd, zeker niet in grote bedrijven. Een personeelsvereniging is dan wellicht een prima aanspreekpunt, omdat het bestuur en de leden meestal wat dichter bij elkaar staan dan bij de directie, maar ook dat verschilt per bedrijf. Toch zal geen enkel bedrijf groot of klein kerst ongemerkt voorbij laten gaan.

Hoe vier je kerst op het werk?

De dagen rondom kerst nemen veel mensen vrije dagen op om thuis wat extra zaken te regelen, de kerstboom te kopen en te zetten, samen met partner en kinderen boodschappen doen, leuke kleding kopen voor kerst, op bezoek bij de ouders. Er zijn echter ook altijd bedrijven waar mensen juist rondom kerst geen vrije uren of dagen op kunnen nemen. Je kunt wel bedenken voor welke bedrijven dat geldt. Dus maken deze mensen het extra gezellig op hun werk. De werkgever trakteert een keer op een lekker worstenbroodje of heerlijke soep als er mensen overuren moeten draaien. Zijn er bedrijven die het niet drukker hebben dan normaal, dan zit de kans er wellicht in om met het gehele personeel een uitstapje te maken. Bezoek bijvoorbeeld een gezellige kerstmarkt, zo leuk om je collega’s in een andere sfeer te leren kennen. Neem wat lekkers mee voor de achterblijvers, want het bedrijf moet doorgaan…..

Kerstboom in de hal van het bedrijf

Nu er zoveel verschillende culturen bij en met elkaar leven in Nederland roept een kerstboom misschien wat vragen op. Praat er met elkaar over, vertel over de betekenis en laat iedereen zijn of haar mening daarover hebben en respecteer dat. Je kunt echter je bedrijf ook op andere manieren aankleden met kerst. Veel verlichting, een houtkorf voor de ingang en vrolijke versiering geven je bedrijf een gezellige aanblik. Ook voor de mensen die wel moeten werken is het leuk als het bedrijf sfeervol aangekleed is. Verder kun je elke afdeling haar eigen kerstversiering laten bepalen en laten uitvoeren. Zet op de balie van de receptie lekkere kerstkransjes voor de bezoekers, klein gebaar dat zeker gewaardeerd zal worden. Heb je de mogelijkheid om iets met letters en verlichting buiten op het terrein van je bedrijf te regelen, dan is dat tevens een blikvanger en je naam zal beter onthouden worden. Laat in de pauze van je medewerkers lekkere warme worstenbroodjes bezorgen door de bakker, leuk gebaar van waardering voor je personeel!

Het goede doel

In veel bedrijven wordt kerst gebruikt om een actie op te zetten voor een bepaald goed doel. Medewerkers bedenken zelf een mooi doel en gaan daarvoor geld ophalen. Dat kan door een bingo te organiseren bijvoorbeeld. Uiteraard wordt de bingo geheel in kerststijl gehouden. Er kan ook een gezellige kerstborrel worden georganiseerd met entreegeld en het betalen van de consumpties en dat allemaal ten gunste van het goede doel. Een bedrijf met goede resultaten kan daar dan een leuk bedrag aan toevoegen. Soms wordt het bedrag verdubbeld dat de medewerkers hebben opgehaald. Wanneer een bedrijf hieraan kan bijdragen zal dat voor het personeel een stimulans zijn.

Kerst op het werk

Herinner jij je dit misschien nog….

Over goede doelen gesproken…..misschien herinner jij je het aanbod van de kerstpakketten van 2016 nog. Daar waren goede doelen kerstpakketten bij. Wellicht heb jij je medewerkers een dergelijk kerstpakket cadeau gedaan, of ben je werknemer en heb jij zo’n pakket ontvangen? Met de opbrengst zijn weer veel goede doelen blij gemaakt, zodat zij verder kunnen met hun bijzondere werk. Een klein gebaar met grote gevolgen als je iets voor anderen kunt doen. Van de goede doelen kerstpakketten worden drie partijen blij: de gever laat zijn of haar medewerkers merken dat ze gewaardeerd worden en krijgt daar leuke reacties op, de ontvanger vindt het erg prettig om met kerst verwend te worden door de werkgever en de goede doelen, die door de kerstpakkettenactie meer te besteden hebben om hun doel te verwezenlijken. Zo worden er drie partijen erg blij van de traditie van het geven en ontvangen van een kerstpakket.