Originele kerstgeschenken samenstellen

Hoe is het samenstellen van originele kerstgeschenken ontstaan? Kerstpakketten stammen uit het begin van de vorige eeuw, toen het bewaren van voedsel in de lange wintermaanden nog niet zo eenvoudig was. In sommige streken van ons land was het bij de boerenbevolking de gewoonte om mensen, die langs de deur kwamen om de boer en zijn gezin een heerlijk kerstfeest te wensen, eten en drinken aan te bieden. Ook de knechten en de meiden kregen dan een kerstcadeau. Bijvoorbeeld  in de vorm van warme chocolademelk of een speciaal brood, gebakken met rozijnen en amandelspijs. Iedere boer deed mee aan originele kerstgeschenken samenstellen.
Het personeel dat bij het boerengezin inwoonde, mocht op tweede kerstdag naar huis om het kerstfeest met hun eigen familie te vieren. Ze hadden dan eventjes vrij van het werken op het land. Maar ze kregen ook een mand mee met allerlei lekkere en nuttige zaken voor de gehele familie thuis. Dat maakte het samenzijn met Kerstmis extra feestelijk. Het werd zeker ook gezien als een blijk van waardering van de boer voor al het werk dat zij verricht hadden het afgelopen jaar. Uit dit gebruik is de traditie zoals we die nu kennen, namelijk een geschenkpakket van de werkgever om het kerstfeest voor het hele gezin extra luister bij te zetten, ontstaan.

Originele kerstgeschenken samenstellen, een ware traditie

Andere ambachtslieden namen deze traditie over: hun personeel en leerlingen kregen ook een kerstpakket waar het hele gezin in kon delen, mee naar huis met Kerstmis. Meestal in de vorm van voedsel en drank, maar steeds vaker in de vorm van kleine presentjes.
Later deden bedrijven en organisaties hetzelfde voor hun medewerkers. Ook bijvoorbeeld werknemers of militairen die tijdens Kerstmis in het buitenland verbleven ontvingen een kerstpakket. Zo werden de soldaten in Batavia bijvoorbeeld niet vergeten: Nederland zond ladingen kerstpakketten naar de diepe binnenlanden van Sumatra. Elke Nederlander moest immers met de kerstdagen een pakje krijgen!
Zo groeide het kerstpakket uit tot een ware traditie. Originele kerstgeschenken samenstellen: Voor veel Nederlandse werknemers – en hun familieleden – begint de periode van de Eindejaar feestdagen pas echt met het ontvangen van het kerstpakket. Een feestelijke manier om een jaar hard werken mee af te sluiten. Waardering, gezelligheid en voor iedereen de mogelijkheid om eens lekker te kunnen eten en drinken, zijn waarden die bij Nederlanders hoog in het vaandel staan. Nederland is niet voor niets koploper op het gebied van het geven van kerstpakketten aan werknemers.

Een kerstpakket mag niet ontbreken

Dit was ook de reden waarom er grote publieke en politieke verontwaardiging ontstond, toen de overheid besloot de fiscale vrijstelling op kerstpakketten in 2003 te laten vervallen. Originele kerstgeschenken samenstellen stond onder druk. Door het laten vervallen van de vrijstelling werd het kerstpakket voor de werkgever die de loonbelasting op zich zou nemen, gemiddeld 60% tot 75% duurder. Hierdoor dreigde mogelijk 2,8 miljoen gezinnen geen kerstgeschenk te ontvangen. Daarnaast zou deze terugval in bestellingen leiden tot een verlies van werkgelegenheid in de branche van 1.000 banen (voornamelijk jongeren en laagopgeleiden). Al met al zou de maatregel ertoe leiden dat voor elke € 1,- die de overheid met de maatregel dacht te bezuinigen, de samenleving bijna € 2,- zou moeten inleveren.
De regering had geen andere keus dan de regeling terug te draaien: het kerstpakket in natura werd in 2004 tot een bedrag van € 35,- weer fiscaalvriendelijk. Inmiddels is het online samenstellen van kerstpakketten of het samenstellen in de kerstpakkettenshowroom weer toegenomen.

Feestdagenregeling

Eind 2006 heeft de regering zelfs besloten om de Feestdagenregeling te verruimen. In 2007 mogen werkgevers tot een bedrag van zelfs € 70,- fiscaalvriendelijk aan medewerkers geven.
Juist in tijden van economische stagnatie of teruggang, wordt er meer inzet van werknemers gevraagd. Loonmatiging en langer werken zijn het devies. Daarom is juist een blijk van waardering belangrijk. Een kerstpakket geeft hier op een unieke manier invulling aan. Maar ook tijdens de perioden waarin medewerkers banen voor het kiezen hebben, is een kerstpakket een onderdeel van de werknemersvoorzieningen. Veel werkgevers maken dan ook serieus gebruik van de maximale fiscale regeling (€ 70,-) om medewerkers en hun gezinnen aan het einde van het jaar te verrassen. Ook Personeelszaken en Ondernemingsraden hebben het kerstpakket hoog op de agenda staan. Originele kerstgeschenken samenstellen werd weer volop gestimuleerd.

Op het moment dat wij dit schrijven, zijn de regels als volgt. Wanneer u uw medewerkers een kerstpakket wilt geven en u blijft binnen de vrije ruimte, dan betaalt u niets extra. U bent dan zelfs voordeliger uit dan voorheen. In de oude situatie betaalde u namelijk een standaard naheffing van 20% over elk kerstpakket. Indien u de vrije ruimte wil bepalen adviseren wij u contact op te nemen met uw boekhouder. Uw boekhouder is in staat u te voorzien van deze fiscale informatie kerstpakketten. Voor de actuele informatie leest u Kerstpakke\tten en de belasting daar leggen we onder ander de nieuwe regels uit.

Thuiswinkel waarborg

Klantbeoordelingen Kerstpakkettenplaza.nl

Feedback company
Bekijk alle 3570 beoordelingen
8.8 10
MVO Nederland E-commerce Europe