BTW kerstpakketten

Een kerstpakket is een samengesteld product. Er zitten artikelen in zoals drank en geschenken. Samen met de arbeidsuren en bijvoorbeeld de verpakking en eventuele transportkosten valt dit gedeelte van het kerstpakket onder het hoge tarief van 21%. Zaken als etenswaren vallen over het algemeen onder het lage tarief van 9%. Op de nota van de kerstpakketten laten wij u natuurlijk exact de BTW verdeling zien! Als werkgever ben je verplicht om btw te betalen over kerstpakketten die je aan je werknemers geeft.

Verfijn hier uw zoekopdracht Verfijn hier uw zoekopdracht
Geen filters gekozen
Hoofd categorieën
Inpaklocatie
Thema
Kleur (Hoofdkleur)
Voorkeuren / Prijs

Kerstpakketten BTW; hoe zit het?

Belasting Toegevoegde Waarde. De btw die je betaalt over kerstpakketten kun je in de meeste gevallen wel weer terugvragen via de btw-aangifte. Dit geldt echter alleen als je als ondernemer btw-plichtig bent en de btw niet kunt verrekenen als voorbelasting.

Let er wel op dat er een drempelbedrag van toepassing kan zijn voor de verstrekkingen van personeelsvoorzieningen. Als je als werkgever dit drempelbedrag overschrijdt, moet je btw betalen over het gehele bedrag van de personeelsvoorzieningen. Het drempelbedrag voor 2023 is € 3.200,- exclusief btw per werknemer per jaar.

BTW kerstpakketten

Kortom, als werkgever ben je verplicht om btw te betalen over kerstpakketten die je aan je werknemers geeft. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij bepalen van het budget en bij het doen van de btw-aangifte.

Hoeveel btw op kerstpakket?

Kerstpakket btw, hoeveel, op welk tarief, het is een veel gestelde vraag. We leggen het uit. Voor de food producten geldt een tarief van 9%. De btw op non-food producten en alcohol in uw pakket, hebben het tarief van 21%. In de meeste gevallen zal er in kerstpakketten dus zowel 9% als 21% btw opgenomen zijn.

Waar boek je kerstpakketten op?

Kerstpakketten vallen onder de werkkostenregeling (WKR). Volgens de WKR mag je een bepaald percentage besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor je personeel. Daardoor betaal je geen loonbelasting op kerstpakketten.

Wat mag de waarde ex. BTW van een kerstpakket zijn?

Er geldt voor het kerstpakket dan ook een drempelwaarde van €227 exclusief BTW per ontvanger per boekjaar. De BTW mag u aftrekken wanneer de jaarlijkse uitgaven per werknemer niet hoger zijn dan dit drempelbedrag. In tegenstelling tot de werkkostenregeling, werkt de omzetbelasting dus niet voor alle werknemers.

Wat kost een kerstpakket voor een bedrijf?

Bedrijven geven anno 2023 per werknemer gemiddeld 50 euro uit aan een kerstpakket. Het gemiddelde bedrag dat uitgegeven wordt aan een geschenk voor een zakenrelatie ligt iets hoger, namelijk op 60 euro.

BTW kerstpakketten terugvragen? Let op de regels!

Het is ook goed om te weten dat kerstpakketten niet altijd alleen belastbaar zijn met 21%. Als je bijvoorbeeld een kerstpakket geeft dat gedeeltelijk uit voedingsmiddelen bestaat wordt 9% gehanteerd over dit gedeelte van het kerstpakket.

Daarnaast geldt er een vrijstelling voor kerstpakketten als ze voldoen aan de voorwaarden voor een kleine geschenkenregeling. In dat geval hoef je geen btw te betalen over het kerstpakket als de waarde van het kerstpakket niet hoger is dan € 227,- inclusief btw per werknemer per jaar.

Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de samenstelling van het kerstpakket en de bijbehorende btw-regels, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Als je twijfelt over de regels rondom kerstpakketten, is het verstandig de laatste regels na te vragen bij een belastingadviseur of accountant.

Als werkgever kun je er ook voor kiezen om de btw over kerstpakketten voor je werknemers niet terug te vragen via de aangifte, bijvoorbeeld omdat je de administratieve lasten hiervoor te hoog vindt. In dat geval kun je er ook voor kiezen om de btw te betalen vanuit de netto loonkosten. Dit betekent dat je als werkgever de bruto loonkosten van het kerstpakket verhoogt met de btw, zodat de netto loonkosten gelijk blijven.

Houd rekening met de fiscale regels

Het is belangrijk om rekening te houden met de fiscale regels rondom kerstpakketten. Als werkgever mag je maximaal € 70,- per werknemer per jaar aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen geven. Dit betekent dat als het kerstpakket duurder is dan € 70,-, je het bedrag boven deze grens als belastbaar loon moet opnemen in de loonadministratie. Regel, regels en nog meer regels! Tijd om kerstpakketten te vergelijken! We snappen het!

Als je als werkgever het kerstpakket zelf samenstelt, kun je ervoor zorgen dat het kerstpakket ook fiscaal voordelig is voor zowel de werkgever als de werknemer. Denk bijvoorbeeld aan het samenstellen van een kerstpakket met producten die onder het lage tarief vallen, zoals etenswaren. Zakelijk kerstcadeaus bestellen doet u bij ons!

Kortom, er zijn verschillende fiscale regels en mogelijkheden rondom kerstpakketten waar je als werkgever rekening mee moet houden. Het is daarom verstandig om hier tijdig aandacht aan te besteden en eventueel advies in te winnen bij een belastingadviseur of accountant.

Vragen of meer informatie?

Bij Kerstpakkettenplaza.nl heeft u in 2023 de keuze uit meer dan 1.300 verschillende soorten kerstpakketten. Heeft u vragen over BTW kerstpakketten? Of wilt u meer informatie over een product? Bel of mail gerust. Onze klantenservice is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur per e-mail via [email protected] of bel naar +31 (0)24 303 1166. Wij helpen u graag! Meer info vindt u hier!

Kerstpakketten BTW

Deze klanten gingen u voor:

Philips Rabobank KLM Royal Dutch Airlines Politie Shell Deloitte KPN Mediterranean Shipping Company Maastricht UMC+
Verfijn hier uw zoekopdracht