Kerstpakketten begroting 2019

Kerstpakketten begroting 2019 – Vandaag komen we bij je terug met tips hoe je nu alvast rekening kunt houden met de kerstpakketten begroting van dit jaar. Je wil toch ook je medewerkers ieder jaar weer kunnen verrassen met een kerstpakket? Daarom is het goed om te weten wat de kosten kunnen zijn en of dat deze aftrekbaar zijn bij de Belastingdienst.

Kerstpakketten begroting 2019 – Giften en relatiegeschenken

Als je btw betaalt over de uitgaven voor giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen, dan wil dat niet altijd zeggen dat deze aftrekbaar is. Er geldt hiervoor namelijk een drempelbedrag dat is vastgesteld op €227,- (exclusief btw) per ontvanger per boekjaar. Wanneer de jaarlijkse uitgaven niet hoger zijn dan dit bedrag, dan mag je de btw hierover gewoon aftrekken. Bij de giften en relatiegeschenken is het zo dat deze meestal persoonsgebonden zijn. De personeelsvoorzieningen zijn vaak voor meerdere medewerkers bestemd. Maar de persoonsgebonden uitgaven reken je vervolgens toe aan de betreffende medewerker. Wanneer je uitgaven doet voor een groep medewerkers, dan deel je de kosten door het aantal personen. Daardoor kun je eenvoudiger per medewerker vaststellen of dat je het drempelbedrag hebt overschreden of nog niet.

Kerstpakketten rekenvoorbeeld

Om van bovenstaande een goed beeld te krijgen, leggen we het graag uit aan de hand van een voorbeeld. Als je je medewerkers een kerstpakket geeft van ieder 75 euro excl. btw, maar je hebt ook voor de helft van het personeel een uitje verzorgd (voor 400 euro excl. btw) en je hebt een medewerker met een jubileum nog een horloge cadeau (van 150 euro) gedaan, dan gelden er een paar regels. Je mag dan de btw aftrekken van de kerstpakketten bij de medewerkers die geen uitje hebben gehad. De btw van het horloge mag ook af worden getrokken, wanneer het personeelslid geen uitje heeft gehad. Het totaal komt dan namelijk op 150+75=225 euro (onder de 227 euro). De btw van de kosten van het bedrijfsuitje mogen niet afgetrokken worden.

Kerstpakketten begroting 2019 -Werkkostenregeling kerstpakketten

Ieder jaar zijn weer veel ondernemers onzeker of dat zij de medewerkers dit jaar een kerstpakket cadeau kunnen doen. Voorheen mocht je een kerstpakket tot een bedrag van 70 euro fiscaal verstrekken aan je personeel. De werkgever betaalt hierover een eindheffing van 20%. Er is toch weer het een en ander veranderd, je hoeft nu namelijk alleen nog maar rekening te houden met de werkkostenregeling bij de kerstpakketten. Ze vallen vaak onder het niet verrekenbare deel van het WKR budget. Dit is vaak 1.5% van de totale fiscale loonsom van je bedrijf. Sinds januari 2015 is dat verlaagd naar 1.2%. Niet verrekenbaar wil zeggen dat het niet mogelijk is om een kerstpakket te verrekenen met het loon van je medewerkers. Je zou het wel kunnen verrekenen met de medewerkers. Maar dat wordt vaak niet gedaan. Je moet hierbij wel aan een voorwaarde voldoen en dat is de gebruikelijkheidstoets. Een uitgave mag daarbij niet meer dan 30% afwijken van soortgelijke uitgaven binnen het bedrijf en de branche.

Kerstpakketten begroting 2019 bekijken

Hoeveel heb je vorig jaar uitgegeven aan de kerstpakketten in zijn totaliteit?

  • Neem het eindbedrag van de kerstpakketten van vorig jaar.
  • Deel dat bedrag door het aantal medewerkers die een kerstpakket hebben gehad.
  • Bekijk of je dit bedrag ook dit jaar weer kunt besteden aan de medewerkers voor een kerstpakket.
  • Zijn er medewerkers bij gekomen? Bekijk dan of dat het besteedbare bedrag voor een kerstpakket per medewerker verlaagd moet worden.
  • Heb je een goed en winstgevend jaar achter de rug? Dan kun je overwegen om een duurder kerstpakket te overhandigen aan je medewerkers.

Ga ook eens na wat er goed in de smaak is gevallen bij de medewerkers. Was het een traditioneel kerstpakket of waren het de foodpakketten? Welk kerstpakket zorgde dit jaar voor complimenten? Of waren er wellicht puntjes van kritiek? Neem het mee in je afweging. Ieder jaar zitten alle kerstpakketten weer boordevol met lekkers. Medewerkers zullen daar ieder jaar weer erg blij verrast door worden. Bereken daarom nu alvast wat jouw budget is en weet waar je naar kunt kijken wanneer de kerstpakketten weer online komen. Het duurt nog even, maar je kunt maar beter voorbereid zijn en alvast een deel van dat bedrag reserveren, zodat je je medewerkers aan het einde van het jaar weer kunt verrassen.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met ons! Of check de fiscale informatie